Sanna takkaleivinuuni

Meidän valintamme uuden kotimme tulisijaksi on Uuniseppien Sanna takkaleivinuuni.

Teijo-Talon perustoimitukseen sisältyy Uuniseppien Poiju tulisija. Poiju on ihan perushyvännäköinen ja toimiva tulisija. Lämmitystarkoitukseen se on kuitenkin yli 90 neliöiseen taloon vähän pieni. Ollaan myös aina toivottu kotiimme leivinuunia, koska Tiina tykkää leipomisesta ja leivinuuni antaa siihen mukavia lisämahdollisuuksia.

Poiju on varmasti Etelä-Suomen talveen ihan riittävän suuri takka lämmitystarkoitukseenkin. Etelä-Suomessa kun ei (valitettavasti) ole enää kunnollisia talvia pitkine pakkasjaksoineen. Meillä Saariselällä sen sijaan talvi (ja lämmityskausi) kestää kuutisen kuukautta, lokakuusta toukokuuhun. Pisimmät pakkasjaksot (-15 ja kylmempää, kylmimmillään -40) voivat kestää kuukaudenkin, ja silloin takkaa lämmittämällä voi säästää ihan oikeasti lämmityskustannuksissa.

Alettiinkin sitten tutkimaan ihan tosissaan takalle vaihtoehtoja eri merkkien mallistoista. Pitkän vertailun jälkeen päädyttiin vertailemaan Uuniseppien mallistoa, josta suosikkimalleiksi valikoituivat Riekko ja Sanna takkaleivinuunit. Riekko ja Sanna ovat käytännössä hyvin samanlaisia takkoja. Takkojen korkeus ja syvyys ovat yhtä suuria, mutta Riekko on Sannaa 3cm leveämpi ja 150kg painavampi. Molemmat takat on tarkoitettu lämmittämään 70-90 neliön tilaa ja niiden lämmönvarauskyky on suurinpiirtein samanlainen. Myös leivinuunit ovat molemmissa takoissa yhtä suuria. Sen sijaan suurin ero takoissa on luukun koko. Riekon luukku on nimittäin merkittävästi sekä korkeampi että leveämpi kuin Sannan.

Meidän huomiomme takkoja vertaillessa on, että takkojen todellista kokoa on tosi hankala hahmottaa pelkkien mittojen perusteella. Valintaa tehdessä olisi tosi hyvä päästä näkemään takat oikeasti, jolloin pystyisi paljon paremmin kuvittelemaan, miltä takka tulisi näyttämään sille tarkoitetussa tilassa. Meillä koon hahmottamista vaikeutti tietenkin vielä se, ettei osattu oikein hyvin vielä hahmottaa tilaa, johon se on tulossa. 🙂

Päädyttiin lopulta valitsemaan Sannan uuteen taloomme. Sanna oli vähän edullisempi vaihtaehto, emmekä kaivanneet suurempaa luukkua ”tunnelman luojaksi”.

 

 

Kun takkamalli oli valittu, piti takkaan valita vielä pintamateriaalit ja hormi. Takkaan voi valita uuniluukun värin, laatan/kaakelin/kiven/laastin värin. Halusimme ehdottomasti takkaan laattapinnan, koska sileä kiiltävä laattapinta yksinkertaisesti miellytti meidän molempien silmää. Värivaihtoehtoina meillä oli harmaa liituraita, musta ja valkoinen. Loppujen lopuksi me ei edes mietitty laatan väriä kovin pitkään, vaan harmaa liituraita oli aika itsestäänselvä valinta. 🙂 Harmaaseen takkaan valitsimme satiinikromin värisen luukun ja teräshormin.

Nyt takka on jo asennettu taloon, ja se näyttää kyllä todella kivalta! Takka oli tosin yllättävän ison näköinen asennettuna, joten oli todellakin hyvä että päädyttiin juurin Sannan kokoiseen takkaan. Isompi olisi ollut jo melko iso meidän taloomme. 😕

Takka näyttää kivalta ja sopii hyvin meidän taloon, mutta vasta kesällä päästään kunnolla opettelemaan takan käyttöä ja saadaan siitä käyttökokemuksia jaettavaksi asti. 🙂 Niistä raportoidaan varmasti sitten myös täällä blogissa. Sitä odotellessa voitte käydä tutustumassa Uuniseppien takkojen edistykselliseen tekniikkaan täällä.

Ainiin, kevät muuten etenee täällä Saariselällä ihan hurjaa vauhtia! Lämpötila huitelee lähes kesälämpötiloissa, mikä tarkoittaa sitä että myös lumi hupenee silmissä. Lämpimän sään myötä lumikerros ohenee vauhdilla myös tontilla, ja samalla vauhdilla valmistuu myös talo Sodankylässä. Ei mene enää kauaa, kun pitää ihan oikeasti alkaa suunnittelemaan tavaroiden pakkaamista ja muuttoa! Apuva! 🙂

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: