Cycli XCM ja Ylläs-Levi MTB 2018

Viimeisen parin viikon aikana olemme kisailleet Seinäjoella ja Ylläs-Levi akselilla.Pari viikkoa sitten ajeltiin 800km siivu suuntaansa maraton cupin kisaan Seinäjoelle. Heinäkuu on Suomessa ja myös Pohjois-Norjassa yllättävän köyhää kisojen suhteen, vaikka kesä on parhaimmillaan. Kun Tahko jäi väliin sairastelujen vuoksi ja jossain halutti kilpaa ajaa, niin päätettiin lähteä heittämään parin yön mutka Seinäjoelle. Aiemmin oltiin jo päätetty, että XCO SM-kisat jää tänäkin vuonna väliin.

Seinäjoen kisa ajettiin kovassa helteessä, mikä on jo lähtökohtana meille aina hieman arvoituksellista. Meillä molemmilla on yleensä hieman vaikeuksia kestää hellettä, ja niin oli myös tällä kertaa. Onneksi meillä oli Seinäjoella hyvät huoltojoukot, joilta sai joka kierrokselle pullon suoraan käteen kannustuksien kera. Kiitos vielä huollosta Viljami ja Juha! Ilman huoltoa ei olisi ollut mahdollista ajaa maratonkisaa maaliin +33 asteessa. 🙂

Reiman selkäkivut tekivät sopivasti paluun kesken Seinäjoen kisan, minkä vuoksi Reiman piti jättää kisa kesken alle puolivälissä. On sellaisia kipuja, joiden kanssa on mahdollista ajaa kilpaa, ja sitten on tämä kipu joka pistää koko selän kramppiin ja vie jaloista tunnon.

Tiinan kisa sujui alusta loppuun tasaisesti ja periaatteessa ihan sujuvasti, mutta helteen vuoksi kisasykkeestä oli hukassa 20 pykälää. Keskisyke VK:n ala-alueella ja maksimisyke alle anakynnyksen kertoo siitä, että ihan kaikki ei ollut kisassa pelissä. Tällaisella suorituksella kisassa löytyi yksi kovempi nainen, ja sijoitukseksi tuli 2.


Torstaina kävimme ajamassa Ylläs-Levi MTB:n, joka on itse asiassa meille ”lähikisa”. Kun matkaa tulee alle 300km suuntaansa, voi kisapaikalle ajaa päivämutkin kotoa. 🙂 Kisan reitti on vaihteleva, paikoin löytyy oikeinkin hidasta ja teknistä polkua, paikoin tykitetään hiekkateitä. Yksi isompi nousukin reitille sattuu. Reitti onkin ihan mukava, ja etenkin Kotamajalle asti melko samantyyppistä kuin meidän kotimaastot täällä Saariselällä. Edelleen merkinnöissä voisi olla parantamisen varaa, etenkin varoitusten osalta. Kärjessä kun ajetaan kovaa, niin kaikenlaisia ylläreitä (kuten kokonaan irtonaisia rumpuja) sattuu matkalle, ja ne olisi mukava huomata ennen kuin ne on kohdalla.

yllaslevi201802

Tällä kertaa Länsikairasta kotiintuomisina oli naisten ja miesten sarjojen voitot. Reima sai jälleen Seinäjoen kisan jälkeen jumpattua selän kivuttomaksi, ja jousituksen ja ajoasennon säädöillä kivut saatiin myös pidettyä poissa. Vaikka Reima onnistui voittamaan kisan, ehti hän myös sähläämään reitillä ”koko rahan edestä”. Heti reitin alussa Äkäslompolon rannassa, Reima veti kärkipaikalta sillalta suoraan suohon paikassa, josta pitkospuut olisi alkanut sillan oikeasta laidasta. Seuraavat kilometrit Kukaksen nousun alle menikin sitten kärkeä kiinni ajaessa. Seuraavaksi räjähti käsiin geelipullo, ja kisan aikana syötäväksi tarkoitetut geelit valui hanskoille ja ajopaidan taskuun. Geelisormin on muuten yllättävän hankala vaihtaa vaihteita ja jarruttaa. 😀 Vielä kun juomapullo putosi jonnekin matkan varrelle, niin sähläyskiintiö tuli täytettyä.. Onneksi tämä riitti kaikesta huolimatta voittoon muutaman minuutin erolla kakkoseen.

yllaslevi201803

Tiinan matka sujui huomattavasti vähemmän tapahtumarikkaasti kuin Reiman. Aina Pyhäjärven rantaan asti Tiinalla oli mukava sopivan vauhtinen ajoporukka. Pyhäjärveltä alkaa reitin hitaimmat ja teknisimmät polut, joilla edessä menevät selät alkoivat yksinkertaisesti loittonemaan ja Tiina jäi ajamaan yksin. Jostain syystä ajosta katosi flow, ja eturangas tuntui tökkäävän jokaikiseen kiveen ja juureen – ja niitä muuten reitiltä löytyy! Onneksi tieosuuksien alkaessa Tiina sai ajosta uudelleen kiinni, ja saapui maaliin selvänä naisten sarjan ykkösenä.


Ylläs-Levi MTB toimi meille hyvänä kenraalina ennen kauden kohokohtaa Offroad Finnmarkia, joka starttaa ensi viikon torstaina klo 18 Norjan aikaa. Luvassa on 300km hienoa Finnmarksviddan tunturiylänköä, koko vuoden kovimmat 24 tuntia ja ”sitä jotain mitä muistella vanhana kiikkustuolissa”. Jos kellossa riittää tunnit, niin ensi viikolla on vielä luvassa tarkempaa ennakkoa kisasta! Joka tapauksessa tsemppiä niille, jotka aloittavat 700km taivaltamisen alkuviikosta! Nauttikaa! 🙂

Kuvat: Lieven De Rycke ja Levi Outdoor Fest

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑