Kultapullokisat

No sinne se meni taas! Yksi hiihtokausi päättyi jälleen Inarin Kultapullokisoihin!

Viime viikonloppuna päätettiin hiihdon kisakausi Inarin Kultapullokisoihin. Kisoja edeltävä viikko meni aikalailla uuteen perheenjäseneen tutustuessa. (Jos et tiedä kuka tämä uus tyyppi on, niin lukaseppa täältä) Yöt meni vähän heräillessä, kun pikkukaveri (oikein nätisti) pyysi päästä yöllä ulos tarpeilleen. Ja herätyskelloa ei muuten enää tarvi, kun tämä pieni jätkän pätkä pitää huolen, että leikit alkaa viimeistään klo 06! Päivät onkin sitten mennyt leikkiessä ja uusien tapojen opettelussa. Ihan hirveästi ei ole jäänyt aikaa peukaloiden pyörittelyyn ja lepäilyyn.

Kisoihinkin pikkukaveri lähti mukaan, mikä varmaan vähän häiritsi ihan normaalia kisaan valmistautumista, mutta eipä nämä viimeiset kisat enää ole niin vakavia. 🙂 Ja onhan se hyvä, että Vekku oppii heti kulkemaan mukana kisoissa, kun se on edessä ensi talvenakin.

Itse kisoihin ei siis ollut sen suurempia odotuksia. Lauantaihan Inarin kisapäivistä on meidän suosikki, kun silloin hiihdetään (Suomen parasta) Juutuanvaaran kisavitosta. Sunnuntain tasainen karnevaalirata sopii meille huonommin.

Reima sai Inariin oikein kunnon vastuksen Norjasta, kun mukana oli Vegard Ulvangin veljen poika Jörgen Ulvang, joka on tänä vuonna hiihtänyt muun muassa kahdesti 18:ksi Norjan mestaruuskisoissa. Lauantaina Reimalle sattuikin ehkä talven paras kisa, jolla irtosi reilu, yli puolen minuutin voitto Ulvangista. Etenkin ensimmäinen kierros oli todella hyvä, sillä melkein koko ero tuli jo ensimmäisellä kierroksella. Toisella kierroksella ero kasvoi vain muutamilla sekunneilla. Aamulla olo oli vielä melko toivoton, joten ihan hyvä työvoitto. 🙂

Vaikka lauantaina irtosi reilu voitto, kokemuksesta tiesimme, että sunnuntain kisasta tulee hankala. Kultapullokisalatu on ihan klassinen peesilatu. Ladulla on lyhyt erittäin loiva nousuosuus, jota seuraa pitkä ja loiva, erittäin kokoava lasku. Tällä ladulla ei ole ollenkaan käyttöä Reiman parhaalle aseelle, eli kuokalle. Liukkaalla kelillä pitää olla ylivoimainen vire ja/tai ylivoimainen suksi, että miesten kisassa pääsee karkaamaan. Muuten menee loppukirihommiksi. Reima on voittanut Kultapullokisan kahdesti, ja molemmilla kerroilla on ollut todella hidas keli ja hyvä vire, ja kisa on ratkennut jo aikaisessa vaiheessa.

No, sunnuntaille ei sattunut ylivoimaista virettä eikä sen paremmin ylivoimaista sukseakaan. Päin vastoin – sekä vire että etenkin suksi oli keskinkertainen. Näin ollen suunnitelma aikaisesta iskusta ei vaikuttanut enää kisan aikana järkevältä. Kisan ratkaisut menivätkin viimeiselle kierrokselle, jonka lopussa Jörgen Ulvang teki terävän iskun, johon vain Reima pystyi vastaamaan. Mäen päällä Ulvang sai Reimaan muutaman metrin eron, joka olisi ollut mahdollista laskea vähän paremmalla suksella vielä kiinni. Tällä kertaa suksikaan ei antanut apuja, ja oli tyytyminen kakkossijaan.

 

kultapullokisat

 

Tiinan Kultapullokisa viikonloppu oli vähän alavireisempi kuin Reiman. Naisissakin tarjolla oli sekä kovaa että tasaväkistä kisavastusta. Voitot nappasi molempina päivinä Anne Kyllönen, kakkossijat Anna-Kaisa Saari, kolmossijat Iina Ahokas, ja Tiina oli molempia päivinä neljäs. Pieni univaje näkyi aika paljon Tiinan hiihdossa, ja etenkin lauantaina keskittymistä oli hirveän hankala koota kilpahiihtoon. Ehkä suksikaan ei ollut oikein nappivalinta, joten suoritus oli kokonaisuutena vähän heikko. Sunnuntaina oli havaittavissa samanlaista hajamielisyyttä. Jo lähdössä tuli yhden työnnön verran myöhästyminen, ja loppukiriratkaisussa iski mukavuudenhaluisuus. Kaiken kaikkiaan kropasta olisi voinut helposti saada enemmän ulosmitattua molempina päivinä, mutta eihän sitä aina voi voittaa. 🙂

Kokonaisuutena loppukaudesta jäi hyvä fiilis. Etenkin Reima pääsi maaliskuussa tasaiseen varmaan kuntoon, jota riitti kevääseen asti. Yhdessäkään kisassa ei tullut notkahdusta, ja hyviä tasaisen vahvoja suorituksia tuli useita. Kisakausi on aina kiva päättää onnistuneeseen kevääseen. Toisaalta parannustarpeetkin on ihan selviä. Jotenkin alkutalveen pitää pystyä kaivamaan parempaan kulkua. Ei haittaa vaikka paras kunto tulisi esille kevät puolella, kunhan alkutalvenakin pääsisi edes johonkin.. 🙂 Toinen iso (ja helppo) kehityskohde meille molemmille on varmasti tasaisen hiihto. Nykyisin kisoja hiihdetään niin toivottoman helpolla radoilla, että ei riitä että nousut kulkee, pakko päästä kovempaan vauhtiin myös tasamaalla. Ja sitten vielä pitäisi pysyä terveenä.

Seuraavaksi hommat jatkuu pyöräilyllä. Tämä viikko on ollut meille ”lepokautta”. Ensi viikolla alkaakin sitten pyörätreenikausi. Latuja meillä huolletaan 5.5. asti ja suksillakin voidaan käydä etenkin, jos tulee hankikelejä. Hangilla on myös mitä mahtavinta käydä ajelemassa läskipyörällä. Itse treeni keskittyy salille ja Kaunispään nousuun. Meillähän on lunta vielä lähes metrin verran, joten kovin monipuolista treeniä maastopyörällä ei voi vielä tehdä. Sen sijaan eritehoisia nousutreenejä on hyvä tehdä Kaunispään nousuun. Olemme todenneet, että loivan nousun ajo tässä vaiheessa kautta on erittäin hyvää lajinomaista voima- ja kestävyystreeniä. Nousussa voi hyvinkin vierähtää kolmekin tuntia yhdessä treenissä! Järin mielenkiintoistahan se ei ainakaan enää toukokuun lopussa ole, mutta silloin olemme lohduttautuneet, että on niitä tylsempiäkin lajeja. 🙂

Kisahommat on tarkoitus aloittaa toukokuun lopussa Korson maratonilla tai sitten viimeistään Alpentourilla Itävallassa kesäkuun alussa. Alkukesän ohjelmaan kuuluu varmasti myös juhannuskisat Tromssan alueella ja Tahko MTB kesä-heinäkuun vaihteessa.

Kiitokset vielä kuluneesta talvesta yhteistyökumppaneillemme! Erityiskiitos liukkaista suksista Peltosen ja Rexin tiimin Antille ja Petterille, ja hienoista hionnoista MT-Suksihuollon Mikolle. Kiitos myös kaikille paikallisille yhteistyökumppaneillemme!

 

vekkuhiihtaa-01

Tällä viikolla Vekkukin on päässyt opiskelemaan hiihtohommia! Hyvin osaa pieni mies seurata mukana, ja näyttää nauttivan vapaana juoksemisesta!

 

Inarin kisakuvat: Olli Miettunen / Lapinkansa

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: