OHS:n kansalliset ja pakkastreenejä

Toissa viikonloppuna päästiin aloittamaan kisakausi uudelleen pitkän sairastelujakson jälkeen.

Odotuksia emme itsellemme viikonloppuun kasanneet. Pitkän sairastelun jälkeen oli odotettavissa, ettei hiihto varmaan ole mitenkään erityistä. Lisäksi viime viikot Saariselällä on paukkunut enemmän ja vähemmän kovat pakkaset, joten emme ole päässeet oikein sairastelun jälkeen tekemään sellaisia treenejä kuin olisimme toivoneet. Vielä kun siihen lisää, että Virpiniemen maastot ei todellaakaan suosi meitä, niin ei kasattu hurjia paineita niskaamme.

Virpiniemessä hiihdettiin kaksipäivisissä kisoissa lauantaina perinteisen yhteislähdöt ja sunnuntaina vapaan matkat väliaikalähdöillä. Perinteisen kisasta jäi käteen ynnämuuta sijoja ja kipeä kroppa. Kummasti tuntuu vetävän tuommonen tasamaan pertsan kisa paikat kipeäksi pitkän tauon jälkeen. 🙂 Sunnuntain suoritukset oli ehkä vähän paremmat, ja molemmille irtosi kakkossijat jäätävällä erolla keulaan.

Tärkein anti viikonlopusta oli ehkä kuitenkin se, että saatiin kisakausi pitkän tauon jälkeen uudelleen käyntiin. Ehkä sitten seuraaviin kisaviikonloppuihin on helpompi lähteä, kun sai kuitenkin pari starttia alle. Hyvä asia oli sekin, että päästiin tekemään pari kovaa harjoitusta lauhaan keliin. Kotona, kun lämpötila ei ole käynyt -10 yläpuolella sitten joulukuun.


Sitten toiseen aiheeseen. Saariselällä on kiva asua, mutta ehkä täällä asumisen suurin haittapuoli on joulu-helmikuun pakkasjaksot. Saariselällä voi luottaa siihen, että talvi tulee marraskuun alkuun mennessä eikä se takuulla lopu ennen vappua. Yhtä varmaa on, että sydäntalvella tulee pitkiä pakkasjaksoja, jotka häiritsee treenaamista ja peruu kisoja.

Vuosien varrella pakkaseen on jo oppinut suhtautumaan. Viikkotasolla harjoitukset pitää suunnitella sääennusteen mukaan. Jos viikolle siunautuu pari lauhaa päivää, viikon pääharjoitukset pitää tehdä silloin, vaikka se ei rytmityksen puolesta olisikaan optimaalinen ratkaisu. Levätä kannattaa luonnollisestikin silloin kylmimpinä päivinä.

Pakkasrajojen kanssa olemme tulleet melko ehdottomiksi. Meillä tehoharjoitusten pakkasraja on -15, ja hiihtämään ei lähdetä juuri koskaan, jos pakkasta on enemmän kuin -20. Parin kympin pakkasellakaan ei hiihdetä ainakaan kahtena peräkkäisenä päivänä. -30 asteeseen asti tarkenee tosin hyvin hiihtää metsäsuksilla, kun vetää päälle untuvatakkia ja toppahousuja. Tuuli otetaan tietenkin myös huomioon, ja sitä tuulta on tänä talvena riittänyt myös täällä tunturissa.

Nyt siellä ruudun toisella puolella joku varmaan miettii, että kylläpä sitä ollaan tissiposkia tai mukavuudenhaluisia. Pakkanenhan on vain pukeutumiskysymys! Se on nimittäin totta, että kyllä reilusti kylmemmissäkin keleissä tarkenee hiihtää, kun pukeutuu oikein. Mutta se on sitten eri asia, että onko siitä mitään hyötyä. Täällä meillä lumi menee pakkasilla erittäin nihkeäksi. Sellaiseksi, että oikeanlaisen hiihtotekniikan ylläpitäminen on ihan mahdotonta. Pakkasella hiihto myös kummasti jäykistää ja tukottaa kroppaa, eikä se -15 astettakaan hyvää tee keuhkoille.

Käytännössä siis viimeisen muutaman viikon aikana meillä on ollut yhden käden sormilla laskettava määrä hiihtopäiviä, ja ne on pyritty käyttämään hyväksi mahdollisimman hyvin. Pääosin pakkanen on pyörinyt tammi-helmikuussa -15 ja -30 asteen välillä. Usein kun sää on lauhtunut, on sitten pyryttänyt lunta vaakatasossa tai tuullut niin että tukka lähtee. Pakkaspäivinä ohjelmaan on kuulunut salitreenejä, metsäsuksilenkkejä, juoksua ja trainerilla ajoa. Onni on se, että me pystytään tekemään trainerilla myös hyviä tehotreenejä tarvittaessa. Muuten olisi jäänyt tehot tekemättä..

Myös tällä hetkellä 10 päivän sääennuste näyttää siltä, että välttämättä lähipäivinä ei ole tiedossa yhtään hiihtotreeniä. Aina eletään kuitenkin toivossa, että jostain juuri Saariselän päälle ajatuisi joku pilven riekale, jonka alla lämpötila nousee kertaheitolla helposti 10 astetta. 🙂

Jos jotain, niin helmikuussa kovat pakkaset tietää hienoja kelejä. Alla hieman kuvatunnelmia viime aikojen reeneistä.

 

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: