Saariselkä on maastopyöräilijän pohjoinen paratiisi

Juttu on julkaistu Saariselän Sanomien Ruska 2017 lehdessä.

Tuuli suhisee kanervikossa Raututunturin huipulla. Taivas on sininen, jossain kuukkuu käki, Nattasten ääriviivat siintävät eteläisessä horisontissa. Köllöttelen paljakalla ja otan ison hörpyn termarikahvia. Tovin lepäiltyäni hyppään takaisin pyörän selkään ja lähden rullailemaan Rautulammen rantaan. Tämä on sitä elämää! Tämä on maastopyöräilyä parhaimmillaan!

Urho Kekkosen kansallispuiston uusi järjestyssääntö astui voimaan tämän vuoden heinäkuussa. Uuden säännön myötä maastopyöräily on sallittua kaikilla maastoon merkityillä reitillä, ja lisäksi muutamalla muulla reitillä, esimerkiksi Niilanpää-Suomunruoktu ja Kakslauttanen-Kopsusjärvi välillä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Saariselän jo ennestään laaja reittiverkosto laajeni entisestään. Nyt suurin osa maastopyöräilyreiteistä on vieläpä merkitty maastoon.

Valtaosaltaan uusi järjestyssääntö on saanut positiivisen vastaantoton, ja liikkujien kohtaamiset maastossa ovat sujuneet hymy huulilla. Petri Kulha Suomen Latu Kiilopäältä kertoo, että maastopyöräilyn kasvu on ollut selvästi huomattavissa Kiilopään välinevuokraamossa ja kahviossa. ”Pyöräilijöitä liikkuu alueella selvästi aiempia vuosia enemmän, ja heitä näkyy Kiilopään pihapiirissä päivittäin. Myös vuokrapyörät ovat liikkuneet kesän aikana ahkerasti.”

Sama pyöräilijöiden kasvu on ollut huomattavissa myös Saariselän kylällä. Sekä Saariselkä MTB -maastopyöräilytapahtuman osallistujamäärä, että Saariselän Keskusvaraamon pyörien vuokraus on ollut tasaisessa kasvussa jo usean vuoden ajan. Vuosittain järjestettävä Saariselkä MTB Stages -maastopyöräilytapahtuma vetää Saariselälle pyöräilijöitä aina Keski-Eurooppaa myöten.

Soraääniäkin on kuulunut, mutta niin käy aina kun tehdään suuria muutoksia. Suurimmaksi osaksi soraäänet johtuvat perusteettomista ennakkoluuloista. Maastopyöräilyä on liian usein rinnastettu alamäki(kilpa)pyöräilyyn tai enduromoottoripyöräilyyn. Tosiasiassa maastopyöräilijä on kuitenkin retkeilijä siinä missä vaeltajakin, ja Saariselän ympäristö tarjoaa maastopyöräilyyn maailman luokan puitteet. Toivottavasti lähitulevaisuudessa pyöräilijöiden ja muiden retkeilijöiden kohtaamiset todistavat kaikki negatiiviset ennakkokäsitykset vääriksi.

Tiinan ja Reiman top 5 maastopyöräilykohteet Saariselällä:

  1. Kulmakuru

Kulmakuru on Saariselän klassikko! Joenylityksineen kaikkineen se on elämys, ja onhan Kulmakuru paikkana kiehtova.

  1. Vellinsärpimä-Taajoslaavu

Hieno, helppokulkuinen reitti, joka sopii myös hieman vähemmän maastopyöräilyä harrastaneelle olematta kuitenkaan sileä hiekkatie.

  1. Ruijanpolku

Ruijanpolku on Laanilasta Sompiojärvelle asti merkitty historiallinen polku, joka on tosiharrastajan unelma. Nattasten rinteillä reitti menee jo hieman trial-osastolle, mutta muutoin reitti on koko matkalta hienon hienoa singletrackiä!

  1. Rumakuru

Rumakuru on yksi Urho Kekkosen kansallispuiston lähialueen todellisista helmistä. Maastopyörällä sinne pääsee monta eri reittiä. Kokemattomampi pyöräilijä voi ajaa ihmettelemään kurua sorastettua retkeilyreittiä pitkin. Tosiharrastaja voi ajaa Rumakuruun vaikkapa Iisakkipään luontopolun tai Ahopään kautta.

  1. Rautulampi

Rautulammen reitti on hieno, mutta ei mikään ”pala kakkua”. Reitin maisemat on vertaansa vailla, ja kokeneelle harrastajalle reitti tarjoaa ”once in a lifetime” kokemuksia.

Tiinan ja Reiman vinkit Saariselän maastopyöräilyretkelle:

  1. Huomaa, että edes Saariselän lähialueella ei kuulu matkapuhelin joka paikassa!
  2. Kun lähdet pidemmälle retkelle, sinulla pitää olla mukana riittävät varusteet sään muuttumisen varalta, pyörän rikkoutumisen varalta ja riittävästi evästä.
  3. Saariselän alueen virtaavista vesistä voi ottaa juomatäydennystä.
  4. Jos olet epävarma oikean reitin valinnan tai välineiden suhteen, suosittelemme osallistumaan opastetulle retkelle.

 

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: