5 x Saariselän ”must do”

Kevättalvi on Saariselällä hienoa, jos ei jopa vuoden parasta aikaa! 

Näin maalis-huhtikuussa päivä on jo Saariselällä pitkä, ja aurinko paistaa parhaimmillaan aamuaikaisesta pitkälle iltaan. Lunta on tälläkin hetkellä metrin verran, ja Etelä-Suomen loskakeleistä ei ole vielä tietoakaan. Tänäkin aamuna pakkasta oli -20 astetta, ja päivällä päästään nippa nappa plussa asteille. Kevät onkin yksinkertaisesti hienoa aikaa Saariselällä, ja sen tietää matkailijatkin. Siksipä päätimmekin laatia Saariselän kävijöille ”must do” – listan Saariselän loman ajaksi.

1. Hiihtolenkki Kulmakuruun

No, ei liene kenellekään yllätys, että Kulmakuru on meidän suosikkipaikka niin kesällä kuin talvellakin. Kulmakurun reitillä on kaikki hienon hiihtopäivän ainekset. Matkalta löytyy monenlaista maisemaa; on hieno jylhä Tolosjoenvarsi, pitkä nousu Kulmakuruun ja sieltä avautuvat hienot maisemat. Ja onhan siinä kelkalla ajetussa luontoladussa vaan sitä jotain. Matkalla voi paistaa laavulla makkarat tai sitten vain pysähtyä ottamaan aurinkoa johonkin hienoon paikkaan.

Jos Kulmakuru on jo tuttu juttu, niin toinen suosikkilatu on ilman muuta Rautulammen reitti. Sekin on kelkalla ajettava luontolatu, ja sielläkin on kyllä valtavan komeat maisemat.

 

Kulmakuru on vaan hieno!

2. Läskipyöräilyä kantohangella

Tämä se on sitten kivaa hommaa!! Läskipyöräily itsessään on tietenkin kivaa, mutta todellisen hauskuuden multihuipentuman tämä homma saavuttaa kantohangilla! Kimurantin tästä hommasta tekee tietenkin se, että kantohankien ajankohtaa on paha ennalta aavistaa. Joka vuosi hyviä hankikantoja ei tule, mutta esimerkiksi viime keväänä hanget kantoi yli kaksi viikkoa yötä päivää! Sitten kun hanki kantaa, niin me suunnataan Kuusipään ja Alajoenpään suuntaan! Paras mahdollisuus hankikannoille on huhtikuussa ja etenkin huhtikuun loppupuolella.

Jos läskipyöräily ei natsaa, niin onhan se hangilla hiihtäminenkin hauskaa hommaa! Suksilla parhaat hankihiihtomaastot aukeaa UK-puiston tuntureilla!

 

Läskipyöräilyä Alajoenpäällä

3. Päivä rinteessä

Me ei olla mitään rinteiden suurkuluttajia, mutta kerran vuodessa pitää mäkeen päästä! Yleensä meillä tämä ajoittuu loppukevääseen, kun tärkeimmät kisat on hiihdetty. Reima etenee suksilla ja Tiina laudalla, ja rinteessä vietetään koko päivä. Väliin kuuluu munkkikahvit ja lounas joko Pilkussa tai Kaunispään huipulla!

4. Pimplaus eli pilkkipäivä

Pilkkiminen kuuluu ehdottomasti Lapin kevääseen niinkuin nenä päähän. Sitten kun on hiihdetty, pyöräilty ja lasketeltu jalat tyhjiksi, pitää suunnata pilkille. Me ei olla myöskään mitään kalastuksen suurmaistereita, mutta kyllä yksi pilkkireissu joka kevääseen kuuluu. Optimaalinen olosuhde pilkkimiseen on tietenkin mahdollisimman aurinkoinen ja lämmin päivä. Meille pilkkimisessä tärkeintä ei ole mahdollisimman suuri kalansaalis, vaan nenänvarteen kertyvät pisamat ja aurinkolaiseista saatavat ”panda-rusketusrajat”.

Saariselän tunturiylängöllä ei ole ihan helposti saavutettavia pilkkipaikkoja, joten suosittelemme siirtymään autolla x-kilometriä kohti pohjoista.

5. Nokipannukahvit ja tulistelu

Ei tule kevättä, jos ei pääse tulistelemaan! Tulistelun voi näppärästi yhdistää mihin tahansa neljästä edellä mainitusta aktiviteetista. Tulisteluun kuuluu nokipannukahvit, nuotiomakkarat ja tietenkin kuivaliha. Kahvihan maistuu aina parhaalta kuksasta juotuna ja ulkoilmassa nautittuna. Kuivaliha on myös ihan ehdoton osa Lapin kevättä. Vinkkinä hätäisimmille kuivalihan ystäville; jos liha ei ole vielä ihan valmista, mutta kuitenkin jo haluttaisi vähän maistella, loppukypsennyksen voi hoita nuotiolla tikun nokassa. 🙂 (Reiman mielestä tämä on ehdottoman sopimatonta kuivalihan haaskausta.. 😉 )

 

Tulistelu se on sitten aina kivaa!

 

Tällaisen kevyemmän päivityksen myötä alamme keskittyä kaksiviikkoiseen SM-hiihtoputkeen! Seurailkaahan TV:n ääressä meidän edesottamuksia! 🙂

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: