Sauna fiilistelyä

Me ollaan molemmat aina oltu saunaihmisiä. Se ei tarkoita sitä, että oltaisiin suunnittelemassa mitään hifistely-saunaa, mutta vähän haluttiin kuitenkin panostaa saunan suunnitteluun.

Meillä saunotaan yleensä aina kahdesti viikossa, keskiviikkoisin ja lauantaisin. Ainakin silloin, kun ollaan kotona. Saunominen on mukava joka viikkoinen rutiini, joka rentouttaa kiireisen arjen keskellä. Ja kuuluuhan se tietenkin suomalaiseen kulttuuriin. 🙂

Vaikka meillä ei ole ollut muun sisustuksen osalta niin kauheasti visioita ja suunnitelmia valmiina, saunaan liittyen meillä oli joitain suunnitelmia ja haaveita. Yksi haave on aina ollut puusauna. Onhan puusaunan löylyt oikeasti ihan parhaat löylyt. Toinen haave on ollut se, että saunan jälkeen voi oikeasti mennä suoraan ulos vilvoittelemaan ja vaikka talvella käydä lumikylvyssä.

Puukiukaasta luovuttiin ihan käytännön syistä. Puusaunan lämmittäminen on kuitenkin aina vähän enemmän ”projekti” kuin sähkökiukaan lämmittäminen. Lämmitetään usein sauna kisareissusta tullessa iltamyöhäänkin, ja silloin jäisi kyllä monesti sauna lämmittämättä, jos pitäisi lähteä pilkkomaan polttopuita. 🙂 Kiukaaksi valitsimmekin Teijo-Talojen perustoimitukseen kuuluvan tavallisen Harvian Sound kiukaan. Aina valmista (lue: aina kylmää) kiuasta ei haluttu, koska melkein aina tällaiset kiukaat ovat olleet juurikin aina kylmiä. 🙂

Toinen haave sen sijaan toteutuu. Meidän tontti sijaitsee tien päässä kulmatonttina, ja talo on sijoitettu niin, että kodinhoitohuoneen takaovi tulee takapihan puolelle. Ajatella, että viimeiset 2,5 vuotta ollaan asuttu Inarin kunnassa, jossa jokaiselle kuntalaiselle on 2 km2 (omaa) lääniä. Silti meidän asunnon sijainti on sellainen, että talon takana ikkuiden alla kulkee kävelytie ja samalla pihalla on kolme muuta asuntoa. Näinpä ei olla todellakaan otettu paljon lumikylpyjä saunan jälkeen… 🙂

Ihan perus linnunpöntön väristä mäntypanelisaunaa ei siis haluttu, ja jonkinlainen visio meillä oli saunan väreistä etukäteen. Saunan värit ovat musta ja valkoinen ja männyn väristä panelia ei tule tasan mihinkään. 🙂 Vähän aikaa palloteltiin miten värit asetellaan. Mustat seinät – valkoiset lauteet, vaiko valkoiset seinät – mustat lauteet.

Mustien seinien tuoma hämyisä tunnelma viehätti meitä molempia. Toisaalta järki sanoi, ettei valkoinen väri ole ehkä se käytännöllisin saunan lauteisiin. Meidän sauna ei myöskään ole mikään valtavan suuri tila, joten vähän meitä myös mietitytti kuinka paljon mustat seinät pienentäisivät valmiiksi pientä tilaa. Siksipä päädyimmekin ratkaisuun, jossa lauteet ja katto ovat mustia ja seinät on valkoiset. Lattia on samaa tumman harmaata 10×10 laattaa kuin pesuhuoneessa ja ovi on harmaa läpinäkyvä lasiovi.

Kuten muissakin tähänasti tehdyissä sisustusratkaisuissa, myös saunan värien visualisoiminen itselle osoittautui hankalaksi. Onneksi blogimaailma auttoi tässäkin asiassa aika paljon, ja googlettelemalla löytyi jonkun verran esimerkkikuvia erilaisista saunoista.

Onneksi tälläkään kertaa meidän valinnat ei mennyt ihan pieleen, vaan sauna näyttää tässä vaiheessa tosi kivalta. Kiuas ja ikkunan/oven listat toki vielä puuttuu, mutta muuten saunassa on valmista. Lauteet ovat ihan perustoimitukseen kuuluvat tervaleppä lauteet, jotka on vahattu saunavahalla mustaksi. Eli mitään muuta lisämaksua saunan teosta ei meille tullut kuin se mitä lauteiden vahaamisesta tuli. Käytännössä tässä puhutaan noin 100€ jutusta, joten sen verran saunaan todellakin kannatti satsata ja nyt saunasta tuli todella mieluisa.

Peuhuoneessahan meillä on valkoiset seinälaatat tumman harmaalla saumalla, ja suihkun takana on tumman harmaasta laatasta tehty pystyraita. Lattia on samaa tumman harmaata laattaa, ja katto on saunan tapaan musta. Saunasta ja pesuhuoneesta muodostuu siis aika kiva kokonaisuus.

Käytiin tänään myös tontilla. Tai itse asiassa ollaan käyty tontilla viime aikoina joka päivä. 🙂 Täällä on ollut viime viikkoina teräshanget ja lyhyin reitti laduille kulkee meidän uuden tontin kautta. 🙂

Tontilla on tällä hetkellä vielä puolisen metriä lunta ja kantohanki. Ihan heti ei uskoisi, että parin kuukauden päästä voidaan katsella tätä maisemaa (toivottavasti ilman lunta) saunan jälkeen takaterassilta.. 🙂

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: