Taivalkoski x 2 ja Saami Ski Race

Edelliseen kolmeen viikkoon on mahtunut paljon kisoja. Ollaan käyty kahteen otteeseen Taivalkoskella ja viimeksi kilpailtiin Saami Ski Racessa.

Altan kisojen jälkeen oltiinkin sitten molemmat kipeänä. Reimahan tuli kipeäksi jo Altassa niin, ettei pystynyt osallistumaan jälkimmäisen kisapäivän kisoihin. Tiina tuli kipeäksi heti, kun tultiin kotiin. Muutama päivä meni molemmilla sängyn pohjalla parannellessa, ja alkoi jo näyttää siltä, että pääsiäisen kisat jää kokonaan väliin.

Oltiin kuitenkin ilmoittauduttu Taivalkoskelle FIS-hiihtoihin. Lähdittiinkin kisareissuun, vaikka tuntemukset oli kyllä ihan siinä rajalla, että olisiko kannattanut. Tiinalla flunssa ehti parantua sen verran, että kilpahiihtäminen onnistui kohtuullisesti ja tuloskin oli ihan hyvä. Naisten sarjassa 4. sija ja podium paikka jäi vain 0,5s päähän. Reimalla sen sijaan flunssa oli alunperinkin ärhäkämpi, eikä se ehtinyt parantua riittävästi kisapäivään mennessä. Keuhkot jäi Saariselälle, ja hiihto tukehtui kokonaan parin kilometrin jälkeen. Matka jäi sitten kesken tällä kertaa.

Loppupääsiäinen vietettiin flunssaa parannellen ja vain hyvin kevyen liikunnan parissa. Tuntui kyllä melko hassulta olla pitkästä aikaa melkein koko pääsiäinen kotona. Hassua, mutta ihan mukavaa vaihtelua.

Pääsiäisen jälkeisellä viikolla suunnattiin taas Taivalkoskelle, tällä kertaa SM-hiihtoihin. Pariviestit jätettiin suosiolla väliin jo pelkästään senkin takia, että kolmen päivän kisarupeama on heti flunssan jälkeen aika kova kombo. Lauantaina vuorossa oli prologi perinteisellä tyylillä, naisilla 3,75km ja miehillä 7,5km. Tämmöinen lyhyt pertsan matka ei ole kyllä meille kummallekaan mikään varsinainen bravuuri. Ensimmäinen tavoite olikin hiihtää sellainen suoritus, että sen jälkeen vielä kannattaa lähteä hiihtämään takaa-ajoa vapaalla. Ihan viimeisestä rivistä ei olisi paljon ilahduttanut lähteä matkaan..

Onneksi saatiin perinteiset sukset toimimaan molemmille hyvin, mikä edesauttoi perinteisen hiihtämistä huomattavasti. Tiina oli omaan suoritukseensa hieman pettynyt. Hiihto ei pysynyt kasassa vaan meni kauheaksi hosumiseksi, eikä maisema vaihtunut toivotulla tavalla. Sijoitus oli 58. ja ero kärkeen muodostui isoksi, mutta toisaalta kohtuullisille sijoille aikaero oli melko pieni. Ensimmäinen tavoite siis täyttyi.

Tiinan oma tavoite sunnuntaille oli 30 sijan nosto, ja kauhean kaukana tavoitteen toteutuminen ei ollut. Sunnuntaina Tiinalla oli alla huippusuksi ja hiihtokin tuntui kauden parhaalta. Sijat nousivatkin heti alusta lähtien ”kohisten” ja nouseminen 30 sakkiin alkoi olla jo toisella kierroksella lähellä. Kunnes.. Suksi haukkasi sinänsä helpossa laskussa ja ympäri mentiin kuperkeikalla. Vähän aikaa piti keräillä hiihtoa kasaan kaatumisen jälkeen. Vaikka kaatumisen ei luulisi niin kauan aikaa vievän, niin kummasti siinä aina rytmi menee sekasin ja aikaa kuluu. Kaatumisen jälkimainingeissa katosi horisonttiin se letka, jossa taisteltiin sijoituksista 30 sakkiin, ja lopulta tavoitteen täyttyminen jäi noin 30s päähän. Hyvää sijoitusta tarjottiin, mutta tällä kertaa suoritus riitti sijaan 38.

Jotta Reiman SM-kisaurakasta ei olisi tullut liian helppo, Reiman selkä jysähti jumiin perjantaina kisaan valmistavalla lenkillä. Särkylääkkeillä, jumppaamisella ja hieromisella selkä saatiin sellaiseen kuntoon, että Reima pääsi viivalle. Selän kipu huomioon ottaen lauantain 44. sija perinteisellä tyylillä oli varsin kohtuullinen suoritus, ja Reimallakin lauantain vähinmmäistavoite siis täyttyi. Selkä vain otti itseensä hiihtämisestä, ja koko ilta menikin sen hoitoyrityksiin. Särkylääkkeiden voimalla Reima pääsi sunnuntainakin viivalle, mutta lääkkeitten syönti ja jatkuva selän myllääminen olivat kyllä vieneet parhaan terän hiihtämisestä. Suksi oli kilpailukykyinen ja sijoitukset nousivat, mutta suorituksesta jäi Reimalle itselle vähän pettynyt fiilis. Loppusijoitus 29. on toki ihan kohtuullinen SM-kisoissa, mutta paljon parempaankin olisi ollut mahdollisuudet ilman tätä viimeistä flunssaa ja selkäkipuja. Siksi tämmöiset pikkuvaivat aina harmittaa.

Taivalkosken viikonloppujen jälkeen päätimme, että meiltä jää viimeinen SM-kisa Rukalla väliin. Perinteinen tyyli ei ole sujunut siihen malliin, että oltaisiin haluttu lähteä Rukan maastoihin hiihtämään pitkää matkaa. Sen sijaan lähdimme kokeilemaan vauhtia 92km pituiseen Saami Ski Raceen Enontekiölle. Kisa hiihdetään pääosin tunturimaastoissa Kautokeinosta Hettaan. Kelistä oli muodostumassa vähintäänkin vaativa, kun sääennuste vaihteli tunnin välein laidasta toiseen. Koska oltiin reissussa ilman huoltajaa, suksivalinta piti tehdä jo edellisenä iltana.

Tiinalla valinta osui hyvin kohdalleen, mutta Reimalla valinta meni täysin pieleen. 92km tasamaata on melko pitkä matka hiihtää huonolla suksella, joten Reiman reissu oli todellakin pitkä ja tuskainen. Tiinalla suksi sen sijaan toimi mukavasti, ja hiihtokin sujui ihan hyvin. Lopputuloksena kolmas sija norjalaisten kisakumppaneitten takana. Jos ei muuta, niin tällainen pitkä kisa toimi ihan hyvin muistutuksena siitä millaisia kisoja kesällä on tiedossa (ainakin keston puolesta). Tapahtumanakin Saami Ski Race oli ihan mukava, ja idea on sen verran hyvä että kasvupotentiaaliakin tapahtumalla löytyy. Aika isoksi rajoitteeksi saattaa tosin muodostua se, että Hetta-Kautokeino alueella on melko vähän majoituskapasiteettia ja majoitusta olikin kyllä hankala löytää.

Hiihtokisoja meillä on luvassa vielä kahtena viikonloppuna. Tulevana viikonloppuna hiihdetään Posion Pentik hiihdoissa ja seuraavana viikonloppuna Inarin Kultapullokisoissa. SM-hiihtojen jälkeen ollaan harjoiteltu jo aika rennolla mielellä, joten valmistautuminen kesän pyöräkisoihin alkaa tosimielellä aikalailla heti Kultapullokisojen jälkeen. Lunta Saariselällä on edelleen vyötäröön asti, joten ainakin alkuun valmistautuminen tarkoittaa läskipyörätreenejä.

Vappuviikonloppuna on taas meidän vuoro siirtyä kisajärjestäjän rooliin, kun järjestämme kaikkien aikojen ensimmäisen Saariselkä MTB Fatbike läskipyöräilytapahtuman.

Koska viime viikkojen kisareissuista ei ole jäänyt kameraan oikein kunnollisia kuvia, saa tämän päivityksen kuviksi kelvata pari kuvaa viimepäivien treeniolosuhteista kotimaisemissa. Kelpaa treenata niin suksilla kuin pyörilläkin, eikä ole lumi ihan heti loppumassa. 🙂

 

 

 

 

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: