Mitä seuraavaksi?

Elämme jänniä aikoja! Taloprojekti etenee, ja se tuntuu hassulta, koska sen eteen ei tarvi tehä mitään.

Talopaketteja ja pakettitaloja on markkinoilla moneen lähtöön. Usein tavalliselle tallaajalle jää epäselväksi, mitä sitten pitää tehdä itse, kun talopaketin tilaa. Teijo-Talojen standardin nimi on ”Kahvit valmiina”. No mitähän se sitten tarkoittaa?

Meidän talo toimitetaan siis tänne Saariselälle perustuksineen, kiintokalusteineen, kodinkoneineen – siis täysin muuttovalmiina. Talo rakennetaan Sodankylässä rakennushallin suojissa. Mitään siellä ei tarvitse käydä tekemässä itse, mutta tehtaalla saa käydä katsomassa talon valmistumassa ihan niin usein kuin haluaa.

Talon rakentaminen alkaa kuten mikä tahansa rakennusprojekti. Ensin valetaan perustukset, sitten pystytetään runko jne. Käytännössä suurin ero on se, että tällä rakennustavalla talo valmistuu nopeammin, koska useampia työvaihteita pysytään tekemään yhtä aikaa. Toinen suuri ero on se, että itse asiassa katto rakennetaan taloon viimeisenä. Perinteisestihän taloon on kova kiire saada katto päälle, ettei rakennus kastu kesäsateilla. Kun talo rakennetaan sisätiloissa suojassa säältä, katon voi rakentaa viimeisenä.

Meille urheilijoina ja astmaatikkoina on erityisen tärkeää, että kodin ilma on erityisen hyvää. Vähänkin huono sisäilma aiheuttaa heti ongelmia, jotka tekee kilpaurheilusta käytännössä ihan mahdotonta. Talopaketin valinnassa juuri Teijo-Talon rakennustapa oli yksi ratkaisevista seikoista, miksi päädyimme tähän ratkaisuun. Kun talo rakennetaan valmiiksi asti kuivassa ja lämpimässä hallissa, voimme olla ihan 100% varmoja siitä, että talo ei pääse rakennusvaiheessa kastumaan.

Talon rakentamisesta meidän ei siis tarvitse huolehtia käytännössä ollenkaan, mutta kyllä meillekin jotain puuhaa riittää. 🙂 Teijo-Talojen paketissa rakentajan vastuulle jää:

  • Tontin hankkiminen (ostaminen tai vuokraaminen)
  • Tontin maansiirtotöiden järjestäminen talotehtaan ohjeiden mukaan
  • Sähkö- ja viemäriliittymien hankkiminen
  • Vastaavan työnjohtajan / rakennusmestarin järjestäminen
  • Rakennusluvan hakeminen*

Saariselällä tontteja vuokraa Inarin kunta ja Metsähallituksen Laatumaa. Tontteja voi ostaa samoista osoitteista, ja lisäksi tontteja myy moni yksityinen henkilö. Saariselän ympäristössä on vapaana todella paljon hienoja tontteja Kaunispään rinteillä, Laanilan alueella ja ihan Kiilopään – Kakslauttasen seudulla. Maisemallisesti ja sijainnin puolesta Laanilan ja Vanhaselän seutu oli heti alkuun meidän suosikkialuetta. Maasto on kaunista vanhaa metsämaisemaa, laduille ja poluille on lyhyt matka ja kylälle on sopiva matka. Autoa ei tarvitse arkimatkoihin, mutta siltikään ei tarvitse asua ihan kylän keskellä.

Tontin valinnassa kannattaa myös pitää mielessä tontin pohjatöiden tekeminen. Ollaan kuultu useamminkin, että jos talobudjetti paukkuu jossain kohtaa, niin se on todennäköisesti maansiirtotöiden yhteydessä. Missään nimessä tätä ei kannata jättää budjetissa huomioimatta vaan kannattaa suosiolla laskea iso summa maansiirtotöiden varalta. Ja tonteissa on muuten eroa! Tasaisella hyvällä tontilla saattaa säästyä 10-15t eurolla, mutta epätasaisilla ja rinnetonteilla puhutaan sitten ihan eri summista varsinkin, jos joudutaan räjäyttelemään kalliota tieltä. Toki maansiirtotöistä kannattaakin maksaa. Kun talo toimitetaan perustuksineen, on talon alle tulevan sorapatjan teko millin tarkkaa työtä. Huonolle pohjalle kun ei kannata taloa tehdä! Näinpä myös tarkasta ja ammattitaitoisesta maansiirtotyöstä kannattaa jokunen euro maksaa.

Sähkö- ja viemäriliittymien hankinta vaikutti meillä myös jonkin verran tontin valintaan. Liittymät on hinnoiteltu niin, että niiden hinnoissa eri alueilla oli älyttömiä eroja riippuen siitä tuleeko kunnallistekniikka ihan tontin laitaan vai ”vähän kauemmas”. Myös se vaikuttaa onko tontti kaavoitettu loma-asumiseen vai vakituiseen asumiseen. Käytännössä tietenkin niin, että vakituisilla asukkailla liittymät tulee halvemmiksi. Eli vaikka vapaita tontteja on Saariselän ympäristössä tosi paljon, rajautui valinta loppujen lopuksi aika pienelle alueelle, ja päädyimme muuttamaan noin 100m päähän nykyisesti kodistamme Vanhaselkään.

Koska meillä on pelimerkkejä rajallinen määrä, päädyimme vuokraamaan tontin Laatumaalta. Saariselällä tonttien hinnat ovat ihan kiitettävän korkealla tasolla, joten juuri alle 40t euron ei kannata suunnitella tonttia ostavansa. Toivottavasti tämä korreiloi myös kiinteistöjen arvoon tulevaisuudessa Saariselällä. 🙂 Itse vuokrasopimuksen tekeminen onnistui todella joustavasti. Vuokrasopimuksen ehdoista sovittiin sähköpostilla, ja itse sopimus tuli meille allekirjoitettavaksi postissa.

Lisäksi itse pitää hankkia vastaava työnjohtaja. Teijo-Talojen puolelta tulee työnjohtaja, joka valvoo itse rakennusten valmistumista tehtaalla, mutta sen lisäksi tarvitaan koko rakennusprojektin (mukaan lukien maansiirtotyöt jne.) vastaava työnjohtaja. Myös tähän kannattaa varata jonkin pienehkö summa budjettiin. Vastaavan työnjohtajan kelpoisuusvaatimus selviää kunnan rakennusvalvonnasta. Inarin kunnassa vaatimuksena oli rakennusalan tutkinto.

Kun aloimme suunnitella oman talon rakentamista, meitä varoiteltiin IHAN KAMALASTA paperisodasta. 🙂 Onneksi tässäkin asiassa on siirrytty nykyaikaan, ja rakennusluvat haetaan nykyään sähköisesti. Käytännössä Teijo-Talot huolehtii puolestamme lupien täyttämisestä sähköisessä palvelussa. Meidän vastuullemme jää naapurien kuuleminen (jonka myös kunta voisi tehdä puolestamme maksua vastaan) ja luvan allekirjoittaminen. Eli ihan kamalaa vaivaa tästä ei meille koidu. Rakennusluvasta aiheutuvat kustannukset tulee toki meille, ja siinä puhutaan sadoista euroista.

Yhteenvetona voisi todeta, että rakennusprojekti ei kyllä missään nimessä liikaa meitä työllistä. Ehkä kaikista suurin (ajatus)työ koko rakennusprojektissa meille koituu sisätilojen valintojen tekemisestä! Kaikki, siis ihan kaikki, pitää (=saa) valita itse. Talon perustoimitukseen kuuluu aina tietyn hintaluokan vaihtoehtoja, joista saa valita haluamansa maalit, tapetit, lattiavaihtoehdot, kaapin ovet, laatat, kiintokalusteet, kodinkoneet jne. Perustoimituksen valikoima on ainakin meidän tarpeisiin täysin riittävä. Ja halutessaan taloon saa vaikka mitä hifistely kodinkoneita ja design laattoja. Materiaalien hintojen erotus pitää vain maksaa sitten extraa. Toki halutessaan voi tehdä myös muutoksia halvempiin vaihtoehtoihin tai vaikka ihan mihin tahansa samanhintaiseen tuotteeseen. Muutoksien tekemineen itsessään ei maksa mitään, eli ei tarvitse maksaa x euroa per jokainen muutos. Mutta näistä valinnoista tulee ihan varmuudella useampi päivitys, koska valinnat ei todellakaan ole ihan helppoja tehdä. 🙂

Käytännössä meidän taloprojekti on siis jo pitkällä. Perustukset on valettu ja ne on kuivuneet, seinät on pystyssä ja sisätiloissa käy jo kova tohina, kun työvaiheita valmistuu. Jäämme jännityksellä odottamaan.. 🙂

Toivotamme myös tervetulleeksi uuden kumppanin taloprojektiimme! Tervetuloa mukaan Kaluste Varrio!

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: