Huh hellettä!

Talven tuloa ollaan koko syksy odotettu, ja talvi saatiin.. Pakkasta on ollut parhaimmillaan oikein sopivasti -5 – -10 astetta, ja pahimmillaan reipas -30 astetta. Hiihto on ulkoilmalaji, mikä tarkoittaa sitä että sään armoilla edetään. Tässä tekstissä ajattelin vähän avata, miten pakkanen vaikuttaa meidän harjoitteluun.

Lapissa ikänsä asuneina ollaan totuttu siihen, että pakkanen tulee aina silloin tällöin sotkemaan treeni- ja kisasuunnitelmat, ja sen mukaan olemme myös tottuneet elämään. Tämänkin alkutalven aikana pakkanen on ehtinyt siirtämään jo kahdet kisat, eikä ensi viikonvaihteen skandinaviacupiinkaan liian lämmintä keliä ole luvassa.

Kotiharjoittelun kannalta pakkanen tarkoittaa sitä, että hyvin usein viikon treeniohjelmat on suunniteltava sääennusteiden mukaan. Kovemmat tehoharjoituksen on tehtävä lämpimimpinä päivinä, vaikkei se muuten, esimerkiksi rytmityuksen kannalta, tuntuisikaan parhaalta ratkaisulta. Parempi kuitenkin, että saa viikon pääharjoitukset tehtyä, vaikkakin sitten hieman eri järjestyksessä.

Usein ollaan mielessämme naureskeltu, kun marras-joulukuussa täällä on usein eteläsuomalaisia seuraporukoita harjoittelemassa. Usein he näyttävät etenevän jonkun ennalta suunnitellun ohjelman mukaan riippumatta sääoloista. Usein miten siinä käy sitten niin, että he hiihtelevät peruslenkkiä päänauha päässä lauhempina päivinä ja sitten kun leirikisa on vuorossa näyttää mittari -20 astetta. 🙂 Käyhän se niinkin, mutta kokemuksesta tiedän, että sitten kun Siperiasta alkaa puskemaan korkeapainetta, niin on ihan mukava tehdä jotain muuta kuin reuhottaa tehoja. 🙂

Aivan tavatonta ei ole sekään, että kova pakkasjakso kestää esimerkiksi 2-3 viikkoa niin, ettei sää lauhdu juuri alle -20 pakkasasteen ollenkaan. Yleensä meidän pakkasraja hiihdolle menee jossain -20 tietämillä riippuen tuulesta ja kelin liukkaudesta. Kylmemmälläkin säällä tarkenee, mutta jos keli on kovin hidas, ei hiihtämisestä ole juuri mitään hyötyä.
 Ainakaan kovin monena päivänä peräkkäin ei hyödytä käydä hitaassa ja kylmässä kelissä nitkuttamassa, vaan silloin on hyödyllisempää keksiä jotain muuta.

Vanhoja ja hyväksi havaittuja lajeja pakkasessa reenaamiseen on lumikenkäily, umpihankihiihto ja hankikävely. Ivalossa on myös erittäin hyvä kuntosali, jonne pääsee avainkortilla kellonympäri pakkasta piiloon. Kotona sisäharjoitusmuodoiksi käy trainerilla eli ajovastuksella ajelu ja kuntopiiri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: