Hajatelmia hiihtoladulta

Alkutalvi on siinä mielessä mielenkiintoista aikaa, että talven koitoksiin valmistautuvat kilpahiihtäjät ja lumesta nauttivat kuntoilijat sekottuvat laduilla mukavasti. Täällä Saariselällä oman osansa soppaan tuovat vielä ulkomaalaiset jouluturistit. Yleensä kaikki menee hyvin, mutta kyllä ongelmiakin ilmenee. Tässäpä muutama esimerkki.

1. Juomavyö

Kuntoilijoiden on jostain syystä ihan kamalan hankalaa käsittää, että joku saattaa joskus ihan tarkoituksella jättää juomavyönsä ja joskus jopa päälimmäisiä vaatekerroksia ladun varteen. Tällöin usein miten kyse on tehoharjoituksesta, jonka ajaksi lähes kaikki urheilijat haluavat vähentää vaatetta ja jättää myös juomavyönsä pois kyydistä. Turhan usein vedon jälkeen huomaa, että vaatteita on siirrelty/nosteltu/käännelty ja joskus jopa varastettu. Sitten kamppeita on saanut etsiä turistineuvonnasta, hotellien respoista ja ties mistä. Tänään oli taas tällainen tilanne.. Ohjelmassa oli tehotreeni, jonka ajaksi riisuin jälleen kerran verryttelypuvun ja jätin sen ja juomavyön hiljaiseen kohtaan ladun varteen. No olihan se varma, että takaisin tullessa siellä oli kolme rouvashenkilöä tutkimassa niitä vehkeitä. Miettivät kuulemma, että jollaki oli unohtunu vyölaukku ja vaatteet mettään. Unohtunu?! Järki hoi! -15 pakkasta ja rouvat epäili, että joku oli ihan oikeasti unohtanu vaatteensa ladun varteen, ja vyölaukun, jossa tottakai avaimet, astmapiippu jne.. Huhhuh.. ELI, nyt kaikille neuvoksi: ens kerralla, kun näet juomavyön yms. ladun varressa, jätä se siihen. Believe me, kukaan ei vahingossa jätä vaatteitansa ladun varteen. Ja jos on ihan pakko koskea niihin, niin kurkkaa vaan sinne taskuun ja maista juomaa, mutta jätä ne sitten siihen.

 

2. Pulkka


Saariselällä on Suomen hienoin ja pisin pulkkamäki. Jostaki kumman syystä pulkkailijat kuitenkin aina eksyy ladulle laskemaan mäkeä. NO TOBOGGANING ON SKI TRACKS!! Jeps, mie olen se pahis, joka kehottaa turisteja aina häippäsemään ladulta pulkkinensa. En mie sillä, että haluaisin pilata kenenkään lomaa. Vaan sillä, ettei tarvitsisi huomisesta Iltalehdestä lukea, kuinka pikku tyttö loukkaantui Lapin lomalla vakavasti törmätessään pulkalla hiihtäjään. Olen vaan todennut tässä vuosien aikana, että ulkomaalaiset turistit eivät hallitse pulkkaa niin kuin suomalaiset hallitsevat. Eli he eivät saa sitä halutessaan kääntymään tai pysähtymään. Yhdistettynä tämä siihen, että täällä leireilee tälläkin hetkellä kilpahiihtäjiä, jotka tekevät kylän pinnassa ladulla kovavauhtisiakin treenejä, on aikamoinen riski. Hiihtäjä kisavauhdissa + pulkka = ei hyvä. Eli please, opastakaa muutki niitä turisteja pulkkailemaan siihen sopivissa paikoissa.

 

3. Perskärpänen


Tiedättekös mikä on perskärpänen? No se on sellanen kuntoilija, joka liimautuu ladulla peesiin ihan riippumatta siitä mitä vauhtia hiihät. Perskärpäsiä on kahenlaisia, hyväkuntoisia ja huonompikuntoisia. Ne hyväkuntoiset on sellaisia, jotka tulevat kamalalla vauhdilla peesiin ja sitte jäävät siihen matoilemaan. Kun yrität antaa latua, niin ne sanoo:”mene vain eellä ku sinulla on näin hyvä vauhti”. Huonokuntoisen perskärpäsen puolestaan saat ladulla nopeasti kiinni ja ohitat, jonka jälkeen se jää roikkumaan perään. Joskus tällaiset myös hyppäävät ladun reunasta peesiin, ja jopa jättävät oman hiihtokaverinsa jälkeen. Näitä on oikein kiva kiusata ja testata, kuinka kovaa ne oikein on valmiita hiihtämään pitääkseen peesipaikkansa. Aluksi takaa saattaa ruveta kuulumaan pientä puuskutusta, joka muuttuu vähitellen läähätykseksi. Ennen pitkää perskärpänen putoaa kyydistä ja jää nojailemaan sauvoihin. Kaikista törkeimmät perskärpäset saattaa jopa ängetä meidän väliin, kun ollaan hiihtämässä yhdessä. Välillä tulee mietittyä, että mitähän ne ihmiset oikein ajattelee, vai ajatteleeko oikeastaan mitään, kun tuolla ladulla toilailevat. Aina näiden kanssa ei jaksa alkaa pelleilemään, ja silloin voi pitää ylimääräisen juomatauon tai vaikka kääntyä ympäri. Mutta siis tiedoksi kaikille perskärpäilyä harrastaville: ei, me ei tykätä siitä, että ventovieraat ihmiset tuppautuu lenkkiseuraksi. Ja kyllä, perskärpäset on meilkein aina miehiä.

 

Tässäpä pieni purkaus tämän päivän lenkkifiilisten jälkeen..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: